Прочитајте више о нашој школи

Школа је основана 1950 године као осмољетка са неколико стотина ђака различитих узраста у истим одељењима. Настава се одвијала у згради на адреси Марка орешковића 36 и згради преко пута данашње школе...

О нама

logo1

Школски документи

dokumenti

Дуално образовање

dualno baner

Контактирајте нас

kontakt

Телефон: 025/804-213

Имејл: os.opricakolut@outlook.com

Види више>>

Nh prica ognjenЉевичарски интелектуалац рођен 1899 године на Илиџи код Сарајева.

Основну школу учио је у Високом и Сарајеву а затим завршава гимназију. Изучавао је Немачки језик Руски , Француски  и Латински упознавајући се са делима Хегела, Маркса и Енгелса и Бебела . 

По завршетку гимназије уписује Филозофски факултет у Загребу те као студент делује на линији левице у Социјалдемократском покрету Хрватске. Ради на уједињењу партија и стварању Комунистичке партије Југославије. Објављује ,,Манифест опозиције“ што би довело до стварања КПЈ  1919 . године. Због своје активности бива протеран у Сарајево али он емигрира у Беч где наставља студирати Математику и физику Крајем 1923. године враћа се у Југославију где бива ухапшен у Београду.

Након издржане казне ради у гимназији у Сарајеву предавајући математику. Бива отпуштен као неподобан па одлази у Загреб по партијској директиви где живи полуилегално и уређује лист ,,БОРБА“. После шестојануарске диктатуре ,,Борба“ бива забрањена а он ухапшен и осуђен на месец затвора а затим протеран у Кореницу а затим у Сарајево где проводи седам месеци у затвору.У марту 1930 осуђен на седам година затвора . Боравком у затвору усавршава језике и преводи .

Изласком из затвора протеран је у Кореницу и дозволу за живот у Загребу са ограниченом слободом . По налогу Мачека и Шубашића 1941. године поново га хапсе а стварањем НДХпребацују га у логор Керестинец где је стрељан 9. јула 1941. године.

Приликом стрељања довикнуо је ,,Пуцајте,ви сте банда убојица“.

Проглашен народним херојем 26. јула 1945. године.