Прочитајте више о нашој школи

Школа је основана 1950 године као осмољетка са неколико стотина ђака различитих узраста у истим одељењима. Настава се одвијала у згради на адреси Марка орешковића 36 и згради преко пута данашње школе...

О нама

logo1

Школски документи

dokumenti

Дуално образовање

dualno baner

Контактирајте нас

kontakt

Телефон: 025/804-213

Имејл: os.opricakolut@outlook.com

Види више>>

kolut grbКолут је село у близини Сомбора, удаљен 25 километара. Његов јужни сусед је Бездан, а северни Бачки Брег,

са мађарском границом удаљеном 3 километра. Село се налази на 450° 53' 15" северне географске ширине и 18° 56' источне географске дужине. Према задњем попису становништва броји 1.720 становника смештених у 500 домаћинстава.

У историјском контексу Колут се први пут помиње 1261. године као Кулоду, посед истоимених пламеића и припадао је Бодрошкој жупанији. Како је село добило име тешко је утврдити, јер у сачуваној историјској грађи тога податка нема. У целом свом постојању Колут је мењао структуру становништва. Кретање народа је била стална појава, изазвана историјским, економским и природним токовима. У околини Колута налажени су локалитети са богатим археолошким налазиштима, чији предмети припадају старим културама.

До 1945. године, Колут су углавном насељавали подунавски Немци. Од 1945. године, Колут су колонизирали становници из Лике и Горског котара.

У самом центру села се налазе све важније установе: Месна заједница, Дом културе, амбуланта са апотеком, пошта, школа, трговине са угоститељским објектима.

ФламингоКолут поседује 3.000 ха обрадиве земље. Од тога, у индивидуалном сектору налази се 1.000 ха. ДПП "Колут", донедавно друштвено предузеће које је 2004. године приватизовано, поред 2.000 ха обрадиве површине земље у свом саставу има: рибњак са 250 ха површине, дехидратор, сточну фарму, око 70 ха шуме и 300 ха утрине. Колут је панонско село, са широким улицама, богатом вегетацијом. Припада резервату "Горње Подунавље". Близина Дунава (удаљен од Колута 5 км ), Бајског канала, речице Киђош, опкољен Брешком, Безданском, Колутском шумом, богатим ловиштем "Лика", право је место за ловни и риболовни туризам.

У Колуту се налази први приватни ЗОО врт "Мики" основан 1988. године и до данас је остао једини приватни ЗОО у Србији и Црној Гори. Власник је наш познати орнитолог Милан Мирић. ЗОО "Мики" простире се на 7,5 ха на којем је засађено 4.000 разних садница. У ЗОО "Мики" налази се неколико језера и у њему је уточиште нашло преко 100 врста животиља из целог света, од тога преко 20 врста птица којих нема нигде у Европи.

ФК "Јединство" Колут основано је 1947. године. Кроз тај фудбалски клуб прошле су многе генерације фудбалера од којих су неки играли у првој и другој лиги бивше СФРЈ. Клуб је пре пет година завршио стадион са надкривеним трибинама за 700 гледалаца. Поседује 20 м 2 стамбеног простора у којем се налазе свлачионице, купатила, канцеларије и ресторан.

  Дом културе у Колуту изграђен је половином седамдесетих година прошлог века. Представља модеран савремен објекат са бином, свлачионицама и салом са преко 300 места. У склопу Дома културе је Галерија, Канцеларија МЗ Колут, просторије за дискотеку, читаоница, самопослуга...

Сликари Културни центар Колут основан је 1996. године и први је такав центар културе основан у нашој општини. За време свога постојања центар је организовао безброј културно-уметничких програма. При КЦ Колут делују ликовна, литерарна и музичка секција. Центар је смештен у просторијама МЗ Колут у чијој Малој сали се налази стална поставка слика сликара који су живели и радили и који живе и раде у Колуту. У сарадњи са МЗ Колут КЦ Колут традиционално организује "Илинданске свечености" - културно-забавне манифестације посвећене слави села Св. Илији.

У селу делују: Удружење пензионера, Ловачко друштво "Лика", секција жена.

Текст и грб преузети са http://kolut.co/o-nama.