Прочитајте више о нашој школи

Школа је основана 1950 године као осмољетка са неколико стотина ђака различитих узраста у истим одељењима. Настава се одвијала у згради на адреси Марка орешковића 36 и згради преко пута данашње школе...

О нама

logo1

Школски документи

dokumenti

Дуално образовање

dualno baner

Контактирајте нас

kontakt

Телефон: 025/804-213

Имејл: os.opricakolut@outlook.com

Види више>>

Колут је село које се налази у општини Сомбор у близини границе са Мађарском.Удаљено

3 км. од Бачког Брега , 5км од села Бездан, и 25 километара од Сомбора. И припада Западнобачком округу. Кроз село пролази међународни пут ка државној граници. Село има око 1160 становника, ЗОО-врт „Мики“ са ретким птичјим врстама и животињама,и уврштен у туристићку мапу града Сомбора ,има приватан рибњак за узгој шарана на површини од 11 хектара ; затим приватну фирму за транспорт робе, затим приватне плантаже лешника, кајсија,крушака, шљива и малина; приватна сточарска фарма и за производњу млека и узгоја товних јунади ;приватно ратарско предузеће за узгој ратарских и повртарских култура ; приватнe фирмe за откуп атарских култура и приватна пољопривредна апотека затим 3 приватна угоститељска објеката и приватна фарма за узгој товних пилића.У селу имамо и активна удружења : „Дуга“ , „Дом пензионера“ и КУД „Дуга“које већ годинама постоји захваљујући председници удружења жена Милици Зорић . Село Колут има веома погодан географски положај . налази се на самој тромеђи Србије-Хрватске и Мађарске.

Околина села је веома богата шумом и водом, земљиште је веома плодно, .

Становништво села се бави пољопривредом. Иза нове школске зграде се налази огромно двориште где је еколошка секција наше школе посадила 60 стабала багрема који је сада предиван луг и много других садница листопадног украсног и зимзеленог дрвећа у шк. дворишту и испред њега.Иза школе протиче канал Киђош а даље се простире атар све до границе са Мађарском .

Преко пута нове школе налази се школско двориште где се налазе спортски терени за физичко.

-      Школа се налази у центру села. У ближем окружењу налази спомен биста нашем великом и светски признатом научнику Николи Тесли( коју је подигао мештанин села Милош Мандић) , хероју Марку Орешковићу Крнтији затим споменик Руским незнаним јунацима кога годинама одржава удружење жена „Дуга“ затим црква (католичка) коју је време оскрнавило, затим парк коме су постављене реквизите за забаву деце, позорница на отвореном, клупе и чесма ; Дом културе, зграда МЗ где је оспособљен и опремљен потпуно нови простор за спорстко – рекреативне активности и ОШ „Огњен Прица је користи за извођење наставе физичког васпитања ; кафане, хамбургерија, ,пошта, апотекa, амбуланта, самопослуга, продавнице мешовите робе ,ЗОО врт који који је задњих година веома посећен од стране бројних екскурзија и других посетилаца широм региона и европских држава.

-        Ученици прелазе преко међународног пута да бих реализовали наставу физчког васпитања на спортским теренима. Из безбедносних разлога требало би   обезбедити   светлосну сигнализацију (смаил семафор) поред пешачког прелаза, где ученици прелазе пут да дођу до спортских терена.

-          Рад школе се од шк. 1991/92. одвија се у новој згради чија је градња тада завршена. Користи се само спортски терен ( у старом делу зграде). Остали део зграде је   преуређен у стамбени простор за просветне раднике .

-      Имамо 7 учионица опште намене, кабинет за хемију ,физику и биологију, школску библиотеку, припремне просторије, 1информатичку учионицу,зборницу,канцеларије, кухињу. хол са трпезаријом.Укупна површина зграде је 1150 квадратних метара.

Школа никако да се реши терета старих шк. зграда ! (Полако се креће са скупљањем папирологије и да се то коначно реши.)

-          Стара зграда Основне школе је саграђена   1895 год. коју је сада време оскрнавило.

-       Већина предметних наставника не остварује пуну норму часова у нашој школи.   Допуњавају   норму часова у   другим школама :(ОШ „Моша Пијаде“ у Бачком Брегу; „Киш Ференц“Телечка; „Петар Кочић“ Риђица, „Аврам Мразовић „ у Сомбору „22 октобар“ у Бачком Моноштору“ Лаза Костић у Гакову и „Браство-Јединство“Бездан .Наставници путују у Колут из Сомбора .

Опремљеност зграде:

-          Школа поседује:

-          Наставницима и ученицима је омогућено да користе рачунаре .Школа је опремљена са рачунарима у савакој учионици,сталак и видео пројектор , бела табла пиши бриши , бежичним интернетом; у једној учионици интерактивну таблу ! Техничком опремом за музику за време великог одмора.

-          Педагошка   организација:   Школа     ради у једној смени, по подне се оставрују   ваннаставне активности. У шк.2022./2023. надамо се увођењем једносменског рада у школи , где ће ученицима бити понуђене различите активност које сародитељимљ бирају у послеподнњвним сатима.

-          Школски простор: Одржавање хигијене школског простора одвија се у складу са расположивим финансијским средстивима школе. Расподела   тих   средстава омогућава да се стварају бесппрекорни хигијенски услови за рад !

-          Грејање просторија школе : лож уљем !

-          Школска кухиња – У кухињи се само сервира храна јер школа нема запослену куварицу. Храна се   добавља полуготова и готова. У кухињи се припремају само топли напици.

-          Кухиња је опремљена потребним стварима само за сервирање хране.

-          Школска библиотека има доста добар фонд књига.Ради се са 50% норме и тренутно у библиотеци ради 3 запослена   професор разредне наставе и   2наставника српског језика.Веома се брзо допуњује новим књигама јер држава финарсира пројекат „Публикација књига „ сваке године у одређеној вредности.

- Од шк.2019/2020. у школској згради се налази и пред школска установа и сеоска библиотека.Ефектна рационализација , адекватни услови за рад и уштеда грејањ( има централно грејање).